Κατάγματα και κακώσεις σπονδυλικής στήλης

Γενικές πληροφορίες για τις κακώσεις και τα κατάγματα της σπονδυλικής στήλης

Τα σπονδυλικά κατάγματα είναι διαφορετικά από τα κατάγματα των άνω ή κάτω άκρων. Το κάταγμα ή η εξάρθρωση ενός σπονδύλου μπορεί να προκαλέσει την πίεση και βλάβη του νωτιαίου μυελού ή των νευρικών ριζών από τεμάχια οστού. Τα περισσότερα κατάγματα σπονδυλικής στήλης είναι αποτέλεσμα τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων, πυροβολισμών ή αθλητικών κακώσεων.

Εντόπιση τραυματισμού

Συχνότητα εμφάνισης

Αυχενική μοίρα ΣΣ

60%

Θωρακική μοίρα ΣΣ

8%

Θωρακο-οσφυϊκή μοίρα ΣΣ

20%

Οσφυϊκή μοίρα ΣΣ

10%

Ιερή μοίρα ΣΣ

2%

Πίνακας 1: Συχνότητα εμφάνισης τραυματισμών της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) σε σχέση με την εντόπιση τους.

Συμπτώματα

 Συμπτώματα κακώσεων και καταγμάτων σπονδυλικής στήλης

Ο τραυματισμός μπορεί να κυμαίνεται από μια απλή θλάση μυών και συνδέσμων μέχρι κατάγματα και εξαρθρώσεις σπονδύλων και παραλύσεις από βλάβη του νωτιαίου μυελού. Ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης, οι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν πόνο, αδυναμία βάδισης ή αδυναμία κίνησης των άνω και κάτω άκρων (παράλυση).

Θεραπεία

 Θεραπεία κακώσεων και καταγμάτων σπονδυλικής στήλης

Πολλά κατάγματα θεραπεύονται με συντηρητική αγωγή. Οι βαριές όμως κακώσεις μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της σπονδυλικής στήλης.

Η συντηρητική αγωγή περιλαμβάνει ακινητοποίηση με τη μορφή είτε του κλινοστατισμού (παραμονή στο κρεβάτι) είτε με τη μορφή εξειδικευμένων ορθώσεων (εξειδικευμένοι κηδεμόνες που ακινητοποιούν τη σπονδυλική στήλη).

Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν την απλή έγχυση οστικού τσιμέντου (κυφοπλαστική) μέχρι πολύπλοκες σπονδυλοδεσίες με τη χρήση διαυχενικών βιδών και αντικατάσταση σπονδύλων.

Η κυφοπλαστική για την αντιμετώπιση καταγμάτων είναι μια μοντέρνα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία μπορεί να βοηθήσει πάρα πολλούς ασθενείς σήμερα. Μπορεί να διενεργηθεί από έμπειρα χέρια σε ελάχιστα λεπτά. Παρουσιάζει μηδαμινές επιπλοκές επί σωστών ενδείξεων και δίνει τη δυνατότητα ακόμα και σε εύθραυστους, ηλικιωμένους ασθενείς να βρουν μια γρήγορη, ασφαλή και ανώδυνη λύση στο δύσκολο και επώδυνο πρόβλημα ενός σπονδυλικού κατάγματος.

IMG 5536

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί η διαδερμική σπονδυλοδεσία. Πρόκειται για μια κομψή μέθοδο, με τη βοήθεια της οποίας γίνεται τοποθέτηση των βιδών με πολύ μικρές τομές του δέρματος χωρίς να αποκολληθούν οι παρασπονδυλικοί μύες. Με τη χρήση είτε διπλού ακτινολογικού ελέγχου είτε νευροπλοήγησης παρουσιάζει μεγάλη ακρίβεια. Μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού νευρικού ιστού. Μειώνεται η απώλεια αίματος, ο μετεγχειρητικός πόνος και η μετεγχειρητική παραμονή του ασθενούς στην κλινική.

Συχνές ερωτήσεις

Υπάρχει τρόπος να αποφύγω μια σπονδυλοδεσία;

Είναι πολύ σημαντική η καλή λήψη ιστορικού, η καλή κλινική εξέταση καθώς και η πολύ καλή μελέτη των ακτινολογικών ευρημάτων. Κάτω από προϋποθέσεις είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς τη σπονδυλοδεσία.

Τι είδους νάρκωση θα χρειαστώ για τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας;

Για τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας χρειάζεται γενική νάρκωση.

Πόσο διάστημα θα μείνω στην κλινική για τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας;

Η διάρκεια νοσηλείας για την διενέργεια της σπονδυλοδεσίας με μικροχειρουργική αποσυμπίεση και διαδερμική τοποθέτηση βιδών είναι μόλις μία με δύο ημέρες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται ανοιχτή σπονδυλοδεσία, σπάνια ξεπερνά η διάρκεια νοσηλείας τις 3-4 ημέρες.

Πόσο διάστημα θα μείνω στην κλινική για τη διενέργεια της κυφοπλαστικής;

Η διάρκεια νοσηλείας για τη διενέργεια της κυφοπλαστικής  είναι συνήθως λιγότερο από μια μέρα. Οι ασθενείς παίρνουν τις περισσότερες φορές εξιτήριο μερικές ώρες μετά την επέμβαση.

 Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου μετά τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας;

Αυτό εξαρτάται από το είδος και την ένταση της εργασίας. Στις περιπτώσεις βαριάς εργασίας συνιστάται αποχή τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Σε εργασίες μικρότερης σωματικής έντασης μπορεί κάποιος να επιστρέψει με ασφάλεια μετά από 4-8 εβδομάδες.

 Πότε μπορώ να αθληθώ ξανά μετά τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας;

Ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα είναι δυνατή σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση. Λίγο πιο έντονες δραστηριότητες συνιστώνται μετά από 12 εβδομάδες. Πλήρης δραστηριότητα συνιστάται όταν πιστοποιηθεί οστική συνένωση (fusion). Αυτό μπορεί να απαιτήσει 6-12 μήνες.

 Πόσο επικίνδυνη είναι η διενέργεια της σπονδυλοδεσίας;

Η διενέργεια της σπονδυλοδεσίας θεωρείται σήμερα πολύ ασφαλής. Με τη χρήση διπλού ακτινολογικού ελέγχου, νευροπλοήγησης και νευροπαρακολούθησης καθώς και με την ανάλογη εμπειρία μειώνονται οι κίνδυνοι στο ελάχιστο. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών όπως η μόλυνση ή το μετεγχειρητικό αιμάτωμα ή η εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές, οι οποίες αντιμετωπίζονται χωρίς μακροχρόνιες συνέπειες.

 Τι εμπειρία έχει ο Δρ. Ζευγαρίδης στην αντιμετώπιση των καταγμάτων και στη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας και γιατί να τον εμπιστευτώ;

 Ο Δρ. Ζευγαρίδης ασχολείται με την αντιμετώπιση κακώσεων και γενικά των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης από το 1991 (29 έτη). Έχει χειρουργήσει έκτοτε χιλιάδες περιστατικά και διενεργήσει εκατοντάδες σπονδυλοδεσίες τόσο στο εξωτερικό (Γερμανία, Muenchen, Mannheim), όπου εκπαιδεύτηκε και μετεκπαιδεύτηκε για πάνω από 10 έτη, όσο και στην Ελλάδα.

 Ο Δρ. Ζευγαρίδης είναι αριστούχος (βαθμός πτυχίου εννέα) της Ιατρικής Σχολής του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, 1985-1991) και υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD). Απέκτησε εξολοκλήρου την ειδικότητα του σε μεγάλο Πανεπιστημιακό Κέντρο της Γερμανίας (Ludwig Maximilian Universität München, Klinikum Großhadern) και διετέλεσε επί σειρά ετών επιμελητής σε άλλο μεγάλο κέντρο της Γερμανίας (Klinikum Mannheim).  Από το 2006 είναι Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Νευροχειρουργικού τμήματος της Κλινικής Κυανούς Σταυρός Euromedica Θεσσαλονίκης. Συνεργάζεται επίσης με την Κλινική Λευκός Σταυρός στην Αθήνα.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage