Μικροδισκεκτομή (μικροχειρoυργική δισκεκτομή)

Γενικές πληροφορίες για τη μικροχειρουργική δισκεκτομή / μικροδισκεκτομή. Τι είναι η μικροδισκεκτομή;

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αντιμετώπιση της πίεσης μιας νευρικής ρίζας από την κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου, κοινώς δισκοκήλη.

Κατά τη διάρκεια της απομακρύνει ο χειρούργος μέσω μιας πολύ μικρής τομής μικρό τμήμα οστού και το δισκικό υλικό που πιέζει τη νευρική ρίζα.

Η μικροδισκεκτομή είναι συνήθως πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου που ακτινοβολεί στο πόδι (ριζίτιδα ή ισχιαλγία) και λιγότερο στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση.

Η μικροδισκεκτομή θεωρείται μια σχετικά ασφαλής και σίγουρη χειρουργική μέθοδος για την άμεση ανακούφιση της ισχιαλγίας από δισκοκήλη και αποτελεί το μέτρο σύγκρισης (gold standard) για όλες τις άλλες μεθόδους.

Ενδείξεις

Ενδείξεις μικροχειρουργικής δισκεκτομής / μικροδισκεκτομής. Πότε είναι απαραίτητη; 

Απόλυτες ενδείξεις χειρουργείου αποτελούν η προοδευτική νευρολογική σημειολογία με παράλυση κάποιου άκρου και η λεγόμενη ιππουριδική συνδρομή με παράλυση της κύστης και του εντέρου μαζί με παράλυση των κάτω άκρων (οφείλεται σε μεγάλη, μαζική δισκοκήλη που πιέζει το σύνολο των ριζών, οι οποίες μοιάζουν με ουρά ίππου/αλόγου). Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση.

Σχετική ένδειξη είναι ο πόνος.

Εάν ο πόνος ενός ασθενούς στο πόδι (ισχιαλγία) εξαιτίας δισκοκήλης πρόκειται να βελτιωθεί, αυτό θα συμβεί συνήθως μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Όσο ο πόνος είναι ανεκτός και ο ασθενής λειτουργικός (δεν υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα με παραλύσεις) είναι λογικό να αναβάλει κανείς το χειρουργείο για μικρό διάστημα αναμένοντας τα αποτελέσματα της συντηρητικής αγωγής.

Εάν η ισχιαλγία όμως είναι πολύ έντονη, είναι λογικό να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργείου πριν τις έξι εβδομάδες. Εάν για παράδειγμα ό ασθενής αισθάνεται παρά τη συντηρητική αγωγή τόσο ισχυρό πόνο ώστε να μη μπορεί να κοιμηθεί, να δουλέψει ή να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητές του, τότε είναι η επίσπευση του χειρουργείου επιβεβλημένη. 

Τα παρακάτω αποτελούν τυπικές ενδείξεις μικροδισκεκτομής:

 • Ισχιαλγία για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
 • Μαγνητική τομογραφία ή άλλη εξέταση που που πιστοποιεί την ύπαρξη δισκοκήλης που εξηγεί τα συμπτώματα.
 • Η ισχιαλγία είναι το κύριο σύμπτωμα.
 • Η συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, κορτιζόνη και φυσιοθεραπεία δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τυπική μεγάλη δισκοκήλη όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία

Τυπική μεγάλη δισκοκήλη όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία

Τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης δεν είναι τόσο καλά όταν αυτή διενεργείται τρεις με έξι μήνες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Για αυτό το λόγο συμβουλεύονται οι ασθενείς να μην αναβάλλουν την επέμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Περιγραφή επέμβασης

Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμητα). Με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος γίνεται ακριβής εντόπιση του σημείου όπου θα γίνει η τομή. Η όλη επέμβαση διαρκεί από μία έως δύο ώρες.

 Ακριβής ακτινολογική εντόπιση του σωστού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η δισκοκήλη

Ακριβής ακτινολογική εντόπιση του σωστού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η δισκοκήλη

Τα χειρουργικά βήματα είναι τυπικά: 

 • Γίνεται τομή δέρματος 2,5-3 εκ. κατά μήκος της μέσης γραμμής χαμηλά στη μέση στο σημείο που ορίστηκε από την ακτινολογική εντόπιση.
 • Αρχικά αποκολλώνται  οι μύες από τη μέση γραμμή (δεν κόβονται) και διατηρούνται στην άκρη με τη βοήθεια ειδικού διαστολέα.
 • Κατόπιν με τη βοήθεια μικροσκοπίου διανοίγεται μια μικρή οπή στη σπονδυλική στήλη με την απομάκρυνση του ωχρού συνδέσμου, ο οποίος καλύπτει τις νευρικές ρίζες. Συνήθως απομακρύνεται και μικρό τμήμα του έσω τμήματος της άρθρωσης για την καλύτερη πρόσβαση και αποσυμπίεση του νεύρου. Για καλύτερη πρόσβαση μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί και μικρό τμήμα του πετάλου (πεταλοτομή).
 • Η νευρική ρίζα κινητοποιείται με προσεκτικούς χειρισμούς προς τα έσω.
 • Κατόπιν απομακρύνονται κάτω από τη ρίζα με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων  τα τεμάχια του δισκικού υλικού που έχουν φύγει από τη θέση τους και την πιέζουν.
 • Οι μύες επαναφέρονται στη θέση τους.
 • Το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα.

Στη μικροδισκεκτομή απομακρύνεται συνήθως μόνο η μικρή ποσότητα του δίσκου που έχει φύγει από τη θέση του. Το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου μένει στη θέση του.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η μικροδισκεκτομή δεν αλλάζει τη μηχανική κατασκευή και στήριξη της σπονδυλικής στήλης, αφού αφήνει άθικτους σχεδόν όλους τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.

Μετά την επέμβαση

Μετά τη μικροδισκεκτομή

Οι ασθενείς μένουν στην κλινική μερικές ώρες. Συνήθως το απόγευμα της ίδιας μέρας παίρνουν εξιτήριο. Ανάλογα με τη γενική τους κατάσταση μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μια βραδιά στην κλινική.

Οι ασθενείς επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο δραστηριοτήτων πολύ γρήγορα. Κινητοποιούνται και περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση.

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© 2021 | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage