Μικροδισκεκτομή (μικροχειρoυργική δισκεκτομή) για την αντιμετώπιση (θεραπεία) της δισκοκήλης στη μέση
Τι είναι η μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση της πίεσης μιας νευρικής ρίζας από κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη).
Στη δισκοκήλη ένα κομμάτι του πυρήνα του δίσκου προβάλει προς τα έξω μέσα από μια ρωγμή του ινώδους δακτυλίου και πιέζει την εξερχόμενη νευρική ρίζα
Κατά τη μικροδισκεκτομή απομακρύνει ο χειρουργός μέσω μιας πολύ μικρής τομής ελάχιστο τμήμα οστού και το δισκικό υλικό που πιέζει τη νευρική ρίζα. Αυτό είναι δυνατό με τη χρήση μικροσκοπίου, το οποίο εξασφαλίζει μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου και πολύ καλό φωτισμό.
Μικροδισκεκτομή με τη χρήση μικροσκοπίου.
Η μικροδισκεκτομή είναι συνήθως πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του πόνου που ακτινοβολεί στο πόδι (ριζίτιδα ή ισχιαλγία) και λιγότερο στην αντιμετώπιση του πόνου στη μέση. Θεωρείται μια σχετικά ασφαλής και σίγουρη χειρουργική μέθοδος για την άμεση ανακούφιση της ισχιαλγίας (πόνου στο πόδι) από δισκοκήλη και αποτελεί το μέτρο σύγκρισης (gold standard) για όλες τις άλλες μεθόδους.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της μικροδισκεκτομής; Πότε είναι η μικροδισκεκτομή απαραίτητη;
Απόλυτες ενδείξεις χειρουργείου με μικροδισκεκτομή που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση αποτελούν:
- η προοδευτική νευρολογική σημειολογία με παράλυση κάποιου άκρου
- η λεγόμενη ιππουριδική συνδρομή με παράλυση της κύστης και του εντέρου μαζί με παράλυση των κάτω άκρων (οφείλεται σε μεγάλη, μαζική δισκοκήλη που πιέζει το σύνολο των ριζών, οι οποίες μοιάζουν με ουρά ίππου/αλόγου).
Σχετική ένδειξη χειρουργείου με μικροδισκεκτομή είναι ο πόνος.
Εάν ο πόνος ενός ασθενούς στο πόδι (ισχιαλγία) εξαιτίας δισκοκήλης πρόκειται να βελτιωθεί, αυτό θα συμβεί συνήθως μέσα σε τέσσερις με έξι εβδομάδες. Όσο ο πόνος είναι ανεκτός και ο ασθενής λειτουργικός (δεν υπάρχουν σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα με παραλύσεις) είναι λογικό να αναβάλει κανείς το χειρουργείο για μικρό διάστημα αναμένοντας τα αποτελέσματα της συντηρητικής αγωγής.
Εάν η ισχιαλγία όμως είναι πολύ έντονη, είναι λογικό να συζητηθεί το ενδεχόμενο χειρουργείου πριν τις έξι εβδομάδες. Εάν για παράδειγμα ό ασθενής αισθάνεται παρά τη συντηρητική αγωγή τόσο ισχυρό πόνο ώστε να μη μπορεί να κοιμηθεί, να δουλέψει ή να αντεπεξέλθει στις καθημερινές δραστηριότητές του, τότε είναι η επίσπευση του χειρουργείου επιβεβλημένη.
Τα παρακάτω αποτελούν τυπικές ενδείξεις μικροδισκεκτομής:
- Ισχιαλγία για τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες.
- Μαγνητική τομογραφία ή άλλη εξέταση που που πιστοποιεί την ύπαρξη δισκοκήλης που εξηγεί τα συμπτώματα.
- Η ισχιαλγία είναι το κύριο σύμπτωμα.
- Η συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα, κορτιζόνη και φυσιοθεραπεία δεν έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Τυπική μεγάλη δισκοκήλη όπως φαίνεται στη μαγνητική τομογραφία
Παίζει ρόλο η διάρκεια των συμπτωμάτων στα αποτελέσματα της μικροδισκεκτομής;
Τα αποτελέσματα της μικροδισκεκτομής είναι άριστα τους πρώτους μήνες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Έχει παρατηρηθεί μικρή μείωση της αποτελεσματικότητας εάν παρέλθουν έξι ή περισσότεροι μήνες. Για αυτό το λόγο συμβουλεύονται οι ασθενείς να μην αναβάλλουν την επέμβαση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι τα τυπικά χειρουργικά βήματα της μικροδισκεκτομής;
Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία. Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμητα). Με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος γίνεται ακριβής εντόπιση του σημείου όπου θα γίνει η τομή. Η όλη επέμβαση διαρκεί από μία έως δύο ώρες.
Ακριβής ακτινολογική εντόπιση του σωστού επιπέδου στο οποίο βρίσκεται η δισκοκήλη
Τα χειρουργικά βήματα είναι τυπικά:
- Γίνεται τομή δέρματος 2,5-3 εκ. κατά μήκος της μέσης γραμμής χαμηλά στη μέση στο σημείο που ορίστηκε από την ακτινολογική εντόπιση.
- Αρχικά αποκολλώνται οι μύες από τη μέση γραμμή (δεν κόβονται) και διατηρούνται στην άκρη με τη βοήθεια ειδικού διαστολέα.
- Κατόπιν με τη βοήθεια μικροσκοπίου διανοίγεται μια μικρή οπή στη σπονδυλική στήλη με την απομάκρυνση του ωχρού συνδέσμου, ο οποίος καλύπτει τις νευρικές ρίζες. Συνήθως απομακρύνεται και μικρό τμήμα του έσω τμήματος της άρθρωσης για την καλύτερη πρόσβαση και αποσυμπίεση του νεύρου. Για καλύτερη πρόσβαση μπορεί να χρειαστεί να απομακρυνθεί και μικρό τμήμα του πετάλου (πεταλοτομή).
Διάνοιξη του ωχρού συνδέσμου και παρασκευή του μηνιγγικού σάκου - Η νευρική ρίζα κινητοποιείται με προσεκτικούς χειρισμούς προς τα έσω.
- Κατόπιν απομακρύνονται κάτω από τη ρίζα με τη βοήθεια ειδικών μικροεργαλείων τα τεμάχια του δισκικού υλικού που έχουν φύγει από τη θέση τους και την πιέζουν.
Κινητοποίηση του μηνογγικού σάκου και της ρίζας και αφαίρεση της δισκοκήλης - Οι μύες επαναφέρονται στη θέση τους.
- Το τραύμα συρράπτεται κατά στρώματα.
Στη μικροδισκεκτομή απομακρύνεται συνήθως μόνο η μικρή ποσότητα του δίσκου που έχει φύγει από τη θέση του. Το μεγαλύτερο μέρος του δίσκου μένει στη θέση του.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η μικροδισκεκτομή δεν αλλάζει τη μηχανική κατασκευή και στήριξη της σπονδυλικής στήλης, αφού αφήνει άθικτους σχεδόν όλους τους μύες, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους.
Ποιες επιπλοκές μπορεί να παρουσιαστούν στη μικροδισκεκτομή;
Η μικροδισκεκτομή είναι πολύ ασφαλής μέθοδος στα χέρια έμπειρων νευροχειρουργών. Αιμάτωμα, μόλυνση, τρώση της μήνιγγας ή τραυματισμός νεύρου είναι εξαιρετικά σπάνιες επιπλοκές και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις αναστρέψιμες.
Ποια είναι η άμεση μετεγχειρητική πορεία μετά από μικροδισκεκτομή;
Οι ασθενείς μένουν στην κλινική μερικές ώρες. Συνήθως το απόγευμα της ίδιας μέρας παίρνουν εξιτήριο. Ανάλογα με τη γενική τους κατάσταση μπορεί να χρειαστεί να μείνουν μια βραδιά στην κλινική.
Οι ασθενείς επανέρχονται σε φυσιολογικό επίπεδο δραστηριοτήτων πολύ γρήγορα. Κινητοποιούνται και περπατούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση.
Ποιοι περιορισμοί υπάρχουν μετά από μια μικροδισκεκτομή;
Οι περιορισμοί μετά από μια τυπική μικροδισκεκτομή είναι ελάχιστοι. Οι ασθενείς κινητοποιούνται άμεσα και γυρίζουν στις καθημερινές δραστηριότητες τους από την πρώτη μετεγχειρητική μέρα. Συστήνεται αποφυγή αθλημάτων που επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη καθώς και αποφυγή επίκυψης και στροφής με άρση μεγάλου βάρους για 4-6 εβδομάδες. Τυπική αναρρωτική άδεια 4-8 εβδομάδες ανάλογα με την εργασία.
Επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης
- Αποσυμπιεστική κρανιεκτομία
- Βαλβίδα εγκεφάλου για θεραπεία υδροκεφάλου
- Διασφηνοειδική προσπέλαση για αδένωμα υπόφυσης
- Επέμβαση (χειρουργείο) στη μέση (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης)
- Επέμβαση (χειρουργείο) στον αυχένα (αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης)
- Κρανιοτομία για ενδοκρανιακές βλάβες
- Κυφοπλαστική, σπονδυλοπλαστική, έγχυση οστικού τσιμέντου στα κατάγματα σπονδυλικής στήλης
- Μικροδισκεκτομή (μικροχειρoυργική δισκεκτομή) για την αντιμετώπιση (θεραπεία) της δισκοκήλης στη μέση
- Μικροχειρουργική αποσυμπίεση της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα - Τρηματεκτομή
- Οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm
- Πεταλεκτομή
- Πεταλοπλαστική
- Πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία
- Ρομποτική και νευροπλοήγηση στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης
- Σπονδυλοδεσία
Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης
Ιατρείο
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
-
Ωράριo
-
Δευτέρα έως Παρασκευή,
με ραντεβού