Skip to main content

Πεταλοπλαστική

Τι είναι η πεταλοπλαστική;

Η πεταλοπλαστική είναι μια νευροχειρουργική επέμβαση στον αυχένα για την αντιμετώπιση της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα. Βρήκε ευρεία χρήση στην αντιμετώπιση της αυχενικής μυελοπάθειας που εκτείνεται σε πολλά επίπεδα. Αποτελεί παραλλαγή της πεταλεκτομής. Εξελίχθηκε αρχικά στην Ιαπωνία λόγω της πολύ συχνής ύπαρξης στον πληθυσμό εκτεταμένης στένωσης του αυχενικού σπονδυλικού σωλήνα σε έδαφος οστεοποίησης του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου.

Ποιος είναι ο σκοπός της πεταλοπλαστικής;

Η πεταλοπλαστική έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως πόνος, μουδιάσμαστα, αδυναμία στα χέρια, καθώς και αδυναμία στα πόδια με διαταραχή βάδισης στα πλαίσια αυχενικής μυελοπάθειας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε στένωση του σπονδυλικού σωλήνα από εκφυλιστικές αλλοιώσεις, δισκοκήλες, οστεόφυτα, οστεοποίηση του οπίσθιου επιμήκους συνδέσμου.

Ποια είναι η διαφορά της πεταλοπλαστικής από την πεταλεκτομή;

Στην πεταλεκτομή έχουμε την ολική εξαίρεση του πετάλου. Ο μηνιγγικός σάκος με το νωτιαίο μυελό αποσυμπιέζονται πλήρως και πάνω από αυτούς γίνεται η σύγκλειση των παρασπονδυλικών μυών.

Στην πεταλοπλαστική δεν αφαιρείται το πέταλο. Γίνεται ειδική τροποποίηση του πετάλου ώστε αυτό να ανοιχτεί σαν πόρτα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα, χωρίς να εκτεθούν άμεσα κάτω από τους μύες η μήνιγγα και ο νωτιαίος μυελός.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα της πεταλοπλαστικής;

Η πεταλοπλαστική εξελίχθηκε σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα που σχετίζονταν με την πεταλεκτομή όπως η μετεγχειρητική αστάθεια, μετεγχειρητική κυφωτική παραμόρφωση (λαιμός κύκνου), συμφύσεις και ουλές γύρω από τα νεύρα με προοδευτική νευρολογική επιδείνωση.

Η πεταλοπλαστική είναι όμως τεχνικά πολύ πιο απαιτητική και διαρκεί περισσότερο από την πεταλεκτομή. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ανατομία του ασθενούς δεν επιτρέπει την διενέργεια της (πολύ λεπτά, εύθρυπτα, οστεοπορωτικά πέταλα κλπ).

Πως ακριβώς γίνεται η πεταλοπλαστική;

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με την κεφαλή ακινητοποιημένη με ειδικό μηχανισμό και τον αυχένα σε ουδέτερη θέση. Μετά από ακτινολογική εντόπιση και κατάλληλη προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου ακολουθούν τα εξής στάδια;

 • Διατομή δέρματος και περιτονίας κατά μήκος της μέσης γραμμής μέχρι το επίπεδο των ακανθωδών αποφύσεων. Αποκόλληση των παρασπονδυλικών μυών και παρασκευή των ακανθωδών αποφύσεων και των αντίστοιχων πετάλων.
 • Εξαίρεση των ακανθωδών αποφύσεων στη βάση τους (για να χρησιμοποιηθούν αργότερα). Λέπτυνση των πετάλων στη βάση τους στην περιοχή μετάβασης προς τις αρθρώσεις ώστε να είναι δυνατή η αναδίπλωση τους.
 • Διατομή των πετάλων στη μέση γραμμή από όπου αφαιρέθηκαν οι ακανθώδεις αποφύσεις.
 • Προσεκτική αναδίπλωση/διάνοιξη των ημιπετάλων προς τα έξω (δίκην πόρτας, πεταλοπλαστική διπλής πόρτας) ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία διεύρυνση του σπονδυλικού σωλήνα.
 • Ακολουθεί η στερέωση οριζόντια των ακανθωδών αποφύσεων που αφαιρέθηκαν νωρίτερα στις ελεύθερες άκρες των ημιπετάλων με ειδικά ράμματα μακράς απορρόφησης.
 • Μετά από προσεκτική αιμόσταση και καλή έκπλυση και τοποθέτηση παροχέτευσης ακολουθεί συρραφή του τραύματος κατά στρώματα.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία της πεταλοπλαστικής;

Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν μερικές ώρες μετά την επέμβαση και συνήθως παίρνουν εξιτήριο την πρώτη ή δεύτερη μετεγχειρητική μέρα. Για τις πρώτες εβδομάδες συστήνεται η χρήση αυχενικού κηδεμόνα. Ο πόνος του χειρουργικού τραύματος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να εμφανιστούν στην πεταλοπλαστική;

Επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στην πεταλοπλαστική είναι πολύ σπάνιες και περιλαμβάνουν τραυματισμό νευρικού ιστού (νεύρων και νωτιαίου μυελού), τραυματισμό της μήνιγγας με εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μετεγχειρητικό αιμάτωμα, μετεγχειρητική λοίμωξη και ανεπαρκή αποσυμπίεση. 


Επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης


Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης


Ιατρείο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

 • Ωράριo
 • Δευτέρα
  έως
  Παρασκευή
  17:00
  έως
  21:00

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό