Skip to main content

Απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)

Η απώλεια συνείδησης, που είναι γνωστή και ως λιποθυμία, αποτελεί ένα σύνηθες και συχνά ανησυχητικό ιατρικό σύμπτωμα. Κατά τη διάρκεια μιας λιποθυμίας, ο άνθρωπος χάνει την αίσθηση και την ικανότητά του να αντιδρά σωστά στο περιβάλλον του. Παρακάτω θα εξετάσουμε τον ορισμό της απώλειας συνείδησης, τα αίτια που την προκαλούν, τη διαδικασία διερεύνησης των αιτιών, τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και τη θεραπεία της απώλειας συνείδησης ή λιποθυμίας.

Απώλεια συνείδησης, λιποθυμία
Η απώλεια συνείδησης ή λιποθυμία μπορεί να αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση και να απαιτεί άμεση αντιμετώπιση

Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στην απώλεια συνείδησης;

Η απώλεια συνείδησης αναφέρεται στην απότομη απώλεια της συνειδητότητας και της ικανότητας αντίδρασης του ατόμου στο περιβάλλον του. Κατά τη διάρκεια μιας λιποθυμίας, ο άνθρωπος είναι συχνά ανίκανος να διατηρήσει την στάση του, και αναμένεται να πέσει στο έδαφος και πιθανώς να τραυματιστεί. (βλέπε και κρανιοεγκεφαλική κάκωση και κάκωση σπονδυλικής στήλης)

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας συνείδησης ή λιποθυμίας;

Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες απώλειας συνείδησης. Κάποια από τα κύρια αίτια περιλαμβάνουν:

  • Ορθοστατική υπόταση: Η απώλεια συνείδησης μπορεί να προκαλείται από έλλειψη αίματος προς τον εγκέφαλο κατά την αλλαγή της στάσης από καθιστή σε όρθια.

  • Συγκοπές: Οι συγκοπές είναι απότομη απώλεια συνείδησης που προκαλείται από πρόβλημα με την καρδιά, όπως αρρυθμίες και βαλβιδοπάθειες.

  • Υπογλυκαιμία: Η χαμηλή συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια συνείδησης.

  • Υποθερμία ή θερμοπληξία: Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν τον οργανισμό και να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης.

  • Εξάντληση: Η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και η υπερκόπωση μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης.

  • Αλκοόλ και ναρκωτικά: Η κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών μπορεί να επηρεάσει τη συνείδηση και να οδηγήσει σε λιποθυμία
  • Επιληπτική κρίση: Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης κατά τη διάρκειά τους.

  • Πνευμονικά προβλήματα: Ασφυξία, έλλειψη οξυγόνου, ή πνευμονικές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία.

  • Νευρολογικά προβλήματα: Παθήσεις του εγκεφάλου, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο,  εγκεφαλίτιδα, υδροκέφαλος, μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης.

  • Τραυματισμοί: Κρανιοεγκεφαλικοί τραυματισμοί μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης.

  • Κυκλοφορικά προβλήματα: Η κατακράτηση του αίματος σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος μπορεί να είναι αιτία απώλειας συνείδησης.

  • Στρες και άγχος: Το συνεχές στρες και το υπερβολική άγχος μπορεί να προκαλέσουν απώλεια συνείδησης.

Πως γίνεται η διερεύνηση της αιτίας της απώλειας συνείδησης ή λιποθυμίας;

Η διερεύνηση των αιτιών της απώλειας συνείδησης ή λιποθυμίας απαιτεί μια σειρά από κλινικές και διαγνωστικές διαδικασίες. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Ιστορικό Ασθενούς: Ο ιατρός θα συζητήσει με τον ασθενή για τα συμπτώματα, το προηγούμενο ιστορικό και άλλες σημαντικές πληροφορίες. Οι ερωτήσεις προς τους μάρτυρες του επεισοδίου της απώλειας συνείδησης είναι πολύ σημαντικές.

  • Κλινική εξέταση: Η κλινική εξέταση περιλαμβάνει τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, του παλμού, της αναπνοής, και άλλων φυσικών παραμέτρων.

  • Εργαστηριακές Εξετάσεις: Ανάλογα με τα συμπτώματα και τις υποψίες του ιατρού, μπορεί να διεξαχθούν εργαστηριακές εξετάσεις όπως ανάλυση αίματος, ανάλυση ούρων και άλλες.

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ECG): Χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της λειτουργίας της καρδιάς και την ανίχνευση αρρυθμιών.

  • Απεικονιστικές Διαγνωστικές Εξετάσεις: Ειδικές εξετάσεις, όπως απεικονιστικές μέθοδοι (π.χ. αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία), μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση του εγκεφάλου και άλλων εσωτερικών οργάνων.

Ποια είναι η αντιμετώπιση, θεραπεία της απώλειας συνείδησης, λιποθυμίας;

Η αντιμετώπιση της απώλειας συνείδησης απαιτεί προσοχή, γνώση και άμεση δράση. Εδώ είναι μερικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν:

  1. Καλέστε βοήθεια: Εάν δείτε κάποιον να χάνει τη συνείδηση, καλέστε αμέσως την ασθενοφόρο ή ζητήστε από κάποιον άλλον να το πράξει.

  2. Βεβαιωθείτε για ανοιγμένες αεροφόρους οδούς: Αν ο ασθενής έχει προσπαθήσει να αναπνεύσει, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν ανοιγμένες αεροφόρες οδοί (στόμα, στοματική κοιλότητα, τραχεία) και ότι η διέλευση του αέρα δεν είναι περιορισμένη.

  3. Τοποθετήστε τον ασθενή σε ασφαλές μέρος: Εάν είναι δυνατό, τοποθετήστε τον ασθενή σε μια θέση όπου δεν υπάρχουν κινδύνοι, όπως κατάστρωμα ή επίπεδη επιφάνεια, φροντίζοντας για τη σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης.

  4. Ελέγξτε τον παλμό και την αναπνοή: Ελέγξτε αν ο ασθενής έχει παλμό και αναπνοή. Αν χρειάζεται, ξεκινήστε την αναζωογόνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες των εκπαιδευμένων.

  5. Παράσχετε πρώτες βοήθειες: Αν η απώλεια συνείδησης προκληθεί από υπογλυκαιμία ή υπερθέρμανση, παράσχετε την κατάλληλη πρώτες βοήθειες.

Πρέπει να τονιστεί ότι η απώλεια συνείδησης (λιποθυμία) είναι μια κατάσταση που απαιτεί ιατρική αξιολόγηση. Μετά τις πρώτες βοήθειες, είναι σημαντικό να επισκεφθεί ο ασθενής έναν ειδικό για περαιτέρω αξιολόγηση και αγωγή.

Με ψυχραιμία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια συνείδησης αποτελεσματικά. Η γνώση των παραγόντων που μπορούν να την προκαλέσουν και οι δράσεις που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας.

Συμπτώματα


Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης


Ιατρείο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

  • Ωράριo
  • Δευτέρα
    έως
    Παρασκευή
    17:00
    έως
    21:00

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό