Η δυσκολία στο περπάτημα (διαταραχή βάδισης ή βαδίσματος) μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Αυτές μπορεί να ποικίλουν από μια αρθρίτιδα ως μια νευρολογική πάθηση ή ως κάτι πολύ απλό όπως ένα ακατάλληλο παπούτσι. Οι διαφορετικές αιτίες υπαγορεύουν και την ανάλογη θεραπεία.
Βάδιση είναι το μοτίβο των κινήσεων με τις οποίες το όρθιο σώμα μετακινείται προς τα εμπρός στηριζόμενο αρχικά στο ένα πόδι και κατόπιν στο άλλο. Κατά τη διενέργεια της βάδισης το ένα πόδι πατά στο έδαφος ενώ το άλλο κινείται προς τα εμπρός για να αναλάβει αυτό τη στήριξη. Κατά τη μεταφορά του βάρους και τα δύο πόδια ακουμπούν στο έδαφος. Συμμετέχει όλο το σώμα. Βλέπουμε κινήσεις των ώμων και των χεριών, κινήσεις της λεκάνης και όλων των αρθρώσεων των κάτω άκρων. Πρόκειται για μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί καλή ισορροπία, επαρκές μυοσκελετικό σύστημα και σωστή λειτουργία του κεντρικού και περιφερικού νευρικού ελέγχου. Οποιαδήποτε διαταραχή σε κάποιο από τα παραπάνω μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο περπάτημα. Ο τρόπος βαδίσματος είναι ιδιαίτερος και χαρακτηριστικός για κάθε άνθρωπο.
Η διαταραχή βάδισης ή δυσκολία στο περπάτημα είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα, ιδιαίτερα σε ασθενείς προχωρημένης ηλικίας. Πρόκειται για διαταραχή στην ακολουθία των κινήσεων που περιγράψαμε παραπάνω, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μετακίνηση προς τα εμπρός.
Η διαταραχή βάδισης ή δυσκολία στο περπάτημα μπορεί να έχει διάφορα αίτια:
Η διαταραχή βάδισης ή δυσκοίλια στο περπάτημα μπορεί να εκδηλωθεί ως:
Η πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχής στη βάδιση αυξάνεται με την ηλικία. Οι πιο ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολία στο περπάτημα (διαταραχή βάδισης). Έχουν γενικά πιο αδύνατο μυϊκό σύστημα, πιο αργές αντιδράσεις, χειρότερη αίσθηση ισορροπίας και συνδυαστικών κινήσεων.
Οι αιτίες διαταραχής της βάδισης μπορεί να είναι πολλαπλές και αρκετές φορές να επικαλύπτονται. Αρχικά ο γιατρός μπορεί:
Με βάση τα ευρήματα από τα παραπάνω μπορεί να ζητήσει ο γιατρός πρόσθετες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις όπως μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου η/και μοιρών της σπονδυλικής στήλης.
Για τη δυσκολία στο περπάτημα θα πρέπει να απευθυνθεί αρχικά κάποιος σε νευρολόγο ή/και ορθοπαιδικό. Αν στη συνέχεια αποδειχτεί ότι η δυσκολία/διαταραχή οφείλεται σε νευροχειρουργική πάθηση όπως ο υδροκέφαλος, η οσφυϊκή στένωση, η αυχενική μυελοπάθεια, όγκος εγκεφάλου, όγκος νωτιαίου μυελού, οσφυϊκή δισκοκήλη, αυχενική δισκοκήλη, τραύμα εγκεφάλου ή σπονδυλικής στήλης, τότε πρέπει να απευθυνθεί σε νευροχειρουργό.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Νευροχειρουργός Δρ. Ζευγαρίδης Δημήτριος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα