Γλοιοβλάστωμα πολύμορφο

Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας επιθετικός όγκος του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και δημιουργείται από τα αστροκύτταρα, τα βοηθητικά κύτταρα του νευρικού ιστού.

Το γλοιοβλάστωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά είναι πιο συχνό σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία, έμετο, αδυναμία και επιληπτικές κρίσεις.

Το γλοιοβλάστωμα ή πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, όπως συχνά αποκαλείται, είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπισθεί και η πλήρης ίαση είναι πολύ συχνά αδύνατη. Η θεραπεία επιβραδύνει τη νόσο και μειώνει τα συμπτώματα.

Θεραπεία

Στη θεραπεία του γλοιοβλαστώματος συμπεριλαμβάνονται: 

  • Χειρουργική επέμβαση. Ο νευροχειρουργός θα αναλάβει να εξαιρέσει το γλοιοβλάστωμα. Ο σκοπός είναι να εξαιρεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του όγκου. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί το γλοιοβλάστωμα αναπτύσσεται διηθητικά μέσα σε κανονικό εγκεφαλικό ιστό. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ασθενείς λαμβάνουν πρόσθετες θεραπείες που έχουν σα στόχο τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα.
  • Ακτινοθεραπεία. Στην ακτινοθεραπεία χρησιμοποιείται υψηλής ενέργειας ακτινοβολία (ακτίνες Χ ή πρωτόνια) για να σκοτωθούν τα καρκινικά κύτταρα. Συνιστάται συνήθως μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να συνδυασθεί με χημειοθεραπεία. Για ασθενείς που δε μπορούν να χειρουργηθούν, μπορεί να αποτελούν θεραπεία πρώτης γραμμής.
  • Χημειοθεραπεία. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εναποτεθούν πάνω στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της επέμβασης ειδικά σκευάσματα (wafers), τα οποία αποδεσμεύουν αργά φάρμακα εναντίον των καρκινικών κυττάρων.
    Μετά την επέμβαση χρησιμοποιείται συχνά το χημειοθεραπευτικό φάρμακο Τεμοζολομίδη (Timodal) με τη μορφή χαπιού κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας και μετά από αυτήν.
    Άλλες μορφές χημειοθεραπείας μπορεί να χορηγηθούν από τη φλέβα σε περιπτώσεις υποτροπής της νόσου.
  • Στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για ειδικά φάρμακα τα οποία στοχεύουν ειδικές ανωμαλίες των καρκινικών κυττάρων που τα επιτρέπουν να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage