Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης (σβάννωμα)
Τι είναι το νευρίνωμα της σπονδυλικής στήλης;
Το νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης είναι γνωστό και ως σβάννωμα. Πρόκειται για τον πιο συχνό ενδοσκληρίδιο, εξωμυελικό όγκο της σπονδυλικής στήλης. Το νευρίνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε σχήμα κλεψύδρας στην περιοχή του νευρικού τρήματος. Ξεκινά πολύ συχνά από την αισθητική νευρική ρίζα. Μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με Νευροϊνωμάτωση 2 σε περιπτώσεις πολλαπλής εντόπισης καθώς και με Νευροϊνωμάτωση 1. Το νευρίνωμα είναι καλοήθης όγκος (WHO I) που αναπτύσσεται αργά.
Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση του νωτιαίου μυελού
Αποτελεί το 30% των πρωτοπαθών όγκων της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζει την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Συνήθως παρουσιάζεται ως μεμονωμένος όγκος μεταξύ 40 και 60 ετών. Στη Νευροϊνωμάτωση 2 παρουσιάζονται πολλαπλά νευρινώματα με μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα 22q.
Που εντοπίζεται συνήθως το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης;
το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στη θωρακική (38-43%), στην αυχενική (22-30%) και στην οσφυοϊερά μοίρα (28%) της σπονδυλικής στήλης. Στο 70% των περιπτώσεων ανευρίσκεται αμιγώς ενδοσκληρίδια, εντός της αραχνοειδούς μήνιγγας, εξωμυελικά. Στο 1% ενδομυελικά και 10-20% αμιγώς εξωσκληρίδια. Οι εξωσκληρίδιοι όγκοι φτάνουν στο 10-20% των περιπτώσεων μέσω του νευρικού τρήματος εξωσπονδυλικά (νευρινώματα δίκην κλεψύδρας).
Ποια είναι η αιτία του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;
Η ακριβής αιτία του νευρινώματος (σβαννώματος) δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αναπτύσσονται από τα κύτταρα Schwann, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μυελίνης, μιας ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γενετικοί παράγοντες όπως η νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1) και τύπου ΙΙ (NF2) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευρινωμάτων.
Ποια συμπτώματα προκαλεί το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης;
Τα συμπτώματα των νευρινωμάτων μπορούν να ποικίλλουν ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Συχνά περιλαμβάνουν:
- Πόνο στον αυχένα
- Πόνο στην πλάτη
- Πόνο στη μέση
- Πόνο στο άνω άκρο
- Πόνο στο κάτω άκρο
- Αδυναμία άνω άκρων
- Αδυναμία κάτω άκρων
- Μουδιάσματα και άλλες αισθητικές διαταραχές
- Διαταραχή βάδισης
- Σπαστικότητα από πίεση του νωτιαίου μυελού
- Διαταρακή ούρησης
Πως γίνεται η διάγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;
Η διάγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) σπονδυλικής στήλης συνήθως επιτυγχάνεται μέσω απεικονιστικών τεχνικών όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή η αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες του όγκου και της γύρω περιοχής. Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στη μαγνητική τομογραφία. Υψηλής έντασης σήμα στο 75% των περιπτώσεων, με κυστικούς σχηματισμούς στο 40% και αιμορραγίες στο 10%.
Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση του νωτιαίου μυελού και επέκταση στο νευρικό τμήμα
Ποια είναι η αντιμετώπιση (θεραπεία) του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;
Η θεραπεία του νευρινώματος (σβαννώματος) συνήθως περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η επιτυχία της χειρουργικής εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την εμπειρία του χειρουργού. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων μπορεί να γίνει εξαίρεση του όγκου μόνο με οπίσθια προσπέλαση (Πεταλεκτομή, ημιπεταλεκτομή, ευρεία θυριδοποίηση). Ανάλογα όμως με την επέκταση του νευρινώματος μπορεί να χρειαστεί πρόσθια προσπέλαση (πρόθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία κλπ) ή συνδυασμός. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργηθεί αστάθεια και να χρειαστεί σπονδυλοδεσία.
Τις περισσότερες φορές είναι δυνατόν να διατηρηθεί τμήμα του νεύρου. Συνήθως δεν παρατηρούνται νέα νευρολογικά ελλείμματα διότι οι νευρικές ίνες ήταν ήδη μη λειτουργικές και γειτονικά νεύρα αναλαμβάνουν την περιοχή.
Μοντέρνες μικροχειρουργικές τεχνικές, η εξέλιξη των σύγχρονων μικροσκοπείων καθώς και η χρήση διεγχειρητικής νευροπαρακολούθησης έχουν δώσει μεγάλη ώθηση στην αντιμετώπιση αυτών των εξεργασιών. Τα αποτελέσματα είναι συνήθως εξαιρετικά.
Ποια είναι η πρόγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;
Πάνω από 80% άρση του πόνου μετεγχειρητικά με βελτίωση των νευρολογικών συμπτωμάτων. Πολύ σπάνιες οι υποτροπές σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε συνδυασμό με Νευροϊνωμάτωση 1 ή 2 όμως πιο συχνές.
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης
- Αγγειακές δυσπλασίες σπονδυλικής στήλης
- Αιμαγγειοβλάστωμα του νωτιαίου μυελού
- Αστροκύτωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Αυχενική δισκοκήλη
- Αυχενική μυελοπάθεια
- Αυχενική σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Ενδοσκληρίδιοι, ενδομυελικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης
- Επενδύμωμα της σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Θωρακική δισκοκήλη
- Κατάγματα και κακώσεις σπονδυλικής στήλης
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη)
- Μηνιγγίωμα σπονδυλικής στήλης
- Μυξοθηλώδες επενδύμωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Νεοπλάσματα / όγκοι σπονδυλικής στήλης
- Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης
- Οσφυαλγία - Πόνος στη μέση - Back pain
- Οσφυϊκή δισκοκήλη
- Οσφυϊκή σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Στένωση σπονδυλικού σωλήνα
- Συριγγομυελία
Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης
Ιατρείο
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
-
Ωράριo
-
Δευτέρα έως Παρασκευή,
με ραντεβού