Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης

Το νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης είναι γνωστό και ως σβάννωμα. Πρόκειται για τον πιο συχνό ενδοσκληρίδιο, εξωμυελικό όγκο της σπονδυλικής στήλης. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σχήμα κλεψύδρας στην περιοχή του νευρικού τρήματος. Ξεκινά πολύ συχνά από την αισθητική νευρική ρίζα. Μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με Νευροϊνωμάτωση 2 σε περιπτώσεις πολλαπλής εντόπισης. Καλοήθης όγκος WHO I.

Αποτελεί το 30% των πρωτοπαθών όγκων της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζει την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Συνήθως παρουσιάζεται ως μεμονωμένος όγκος μεταξύ 40 και 60 ετών. Στη Νευροϊνωμάτωση 2 παρουσιάζονται πολλαπλά νευρινώματα με μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα 22q.

Εντοπίζεται στη θωρακική μοίρα (38-43%), στην αυχενική (22-30%) και στην οσφυοϊερά μοίρα (28%) της σπονδυλικής στήλης. Στο 70% των περιπτώσεων ανευρίσκονται αμιγώς ενδοσκληρίδια, εντός της αραχνοειδούς μήνιγγας, εξωμυελικά.. Στο 1% ενδομυελικά και 10-20% αμιγώς εξωσκληρίδια. Οι εξωσκληρίδιοι όγκοι φτάνουν στο 10-20% των περιπτώσεων μέσω του νευρικού τρήματος εξωσπονδυλικά (νευρινώματα δίκην κλεψύδρας).

Συμπτώματα

Κλινικά εκδηλώνονται κυρίως με πόνο καθώς και με ριζιτιδικά συμπτώματα (κινητικές και αισθητικές διαταραχές).

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη μαγνητική τομογραφία. Υψηλής έντασης σήμα στο 75% των περιπτώσεων, με κυστικούς σχηματισμούς στο 40% και αιμορραγίες  στο 10%.

Πάνω από 80% άρση του πόνου μετεγχειρητικά με βελτίωση των νευρολογικών συμπτωμάτων. Πολύ σπάνιες οι υποτροπές σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε συνδυασμό με Νευροϊνωμάτωση 2 όμως πιο συχνές.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Επικοινωνία

Νευροχειρουργός Δρ. Ζευγαρίδης Δημήτριος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage