Στένωση σπονδυλικού σωλήνα

Στένωση σπονδυλικού σωλήνα είναι η μείωση του χώρου μέσα στη σπονδυλική στήλη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην πίεση των νεύρων που περνούν μέσα από αυτήν. Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται χαμηλά στη μέση ή στον αυχένα.

Μερικοί άνθρωποι με στένωση μπορεί να μην έχουν συμπτώματα. Άλλοι μπορεί να παραπονούνται για πόνο, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα και μυϊκή αδυναμία. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Τις περισσότερες φορές, η αιτία της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις σχετικές με οστεοαρθρίτιδα. Σε προχωρημένες, βαριές περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης είναι πιθανόν να προταθεί από τους θεράποντες ιατρούς χειρουργική επέμβαση για αποσυμπίεση και δημιουργία πρόσθετου χώρου για το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Με τις σημερινές εξελίξεις, οι μοντέρνες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται, είναι δυνατές με ημερήσια νοσηλεία και άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.

Τύποι στένωσης σπονδυλικού σωλήνα

Η κατηγοριοποίηση γίνεται ανάλογα με το σημείο της σπονδυλικής στήλης το οποίο πάσχει. Μπορεί να έχουμε περισσότερους τύπους συγχρόνως. Οι δύο κύριοι τύποι είναι:

 • Αυχενική στένωση: Σε αυτήν την περίπτωση, η στένωση εμφανίζεται στη σπονδυλική στήλη στην περιοχή του αυχένα.
 • Οσφυϊκή στένωση: Σε αυτήν την περίπτωση, η στένωση εμφανίζεται στη σπονδυλική στήλη χαμηλά στη μέση. Αυτός είναι και ο πιο συχνός τύπος.

Αιτίες

Η σπονδυλική στήλη εκτείνεται από τον αυχένα έως χαμηλά στη μέση. Τα κόκαλα που την αποτελούν σχηματίζουν ένα σωλήνα (σπονδυλικός σωλήνας), ο οποίος προστατεύει το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με στενό σπονδυλικό σωλήνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα συμβαίνει κάτι που προκαλεί αυτή τη στένωση. Τέτοιες αιτίες είναι οι παρακάτω:

 • Ανάπτυξη οστεόφυτων: Εκφυλιστικές, οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις των οστών της σπονδυλικής στήλης μπορούν να προκαλέσουν τη δημιουργία οστεόφυτων προς το κανάλι. Επίσης, η νόσος Paget, μια νόσος των οστών που συνήθως επηρεάζει ενήλικες μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη οστού στη σπονδυλική στήλη.
 • Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη): Οι “μαλακοί” δίσκοι ανάμεσα στους σπονδύλους, οι οποίοι απορροφούν τους κραδασμούς τείνουν να αφυδατωθούν με το πέρασμα της ηλικίας. Ρωγμές στον εξωτερικό τους ελαστικό δακτύλιο μπορεί να επιτρέψουν την έξοδο υλικού από το εσωτερικό τους με αποτέλασμα την πίεση του νωτιαίου μυελού ή/και των νεύρων.
 • Πάχυνση, υπερτροφία συνδέσμων: Οι σύνδεσμοι που συγκρατούν τα κόκαλα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να σκληρύνουν και να παχύνουν με την ηλικία. Αυτοί οι υπερτροφικοί σύνδεσμοι μπορεί να προβάλουν μέσα στο κανάλι και να πιέσουν το νωτιαίο μυελό ή/και τα νεύρα.
 • Όγκοι: Ανάπτυξη νεοπλασιών μπορεί να λάβει χώρα εντός του νωτιαίου μυελού, μέσα από τις μεμβράνες που τον περιβάλουν ή μεταξύ των μεμβρανών και του περιβάλλοντος το κανάλι οστού. Είναι σπάνιες και μπορούν να διαγνωστούν σχετικά εύκολα με τη βοήθεια της μαγνητικής και αξονικής τομογραφίας.
 • Τραύμα σπονδυλικής στήλης: Αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή άλλοι τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν εξαρθρώσεις ή κατάγματα των σπονδύλων.

Συμπτώματα

Αρκετοί άνθρωποι μπορεί να έχουν στοιχεία στένωσης στην μαγνητική ή αξονική τομογραφία χωρίς να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. Όταν εμφανισθούν συμπτώματα, ξεκινούν συνήθως αργά και σταδιακά χειροτερεύουν με το πέρασμα του χρόνου. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη θέση της σπονδυλικής στένωσης και ποια νεύρα πιέζονται.

Στένωση στην περιοχή αυχένα (αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης)

 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο χέρι ή/και στο πόδι.
 • Αδυναμία στο χέρι ή/και στο πόδι.
 • Αδυναμία βάδισης, προβλήματα ισορροπίας
 • Πόνος στον αυχένα
 • Σε βαριές περιπτώσεις διαταραχές κύστης και εντέρου

Στένωση στην περιοχή της μέσης χαμηλά (οσφυϊκή μοίρα σπονδυλικής στήλης)

 • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πόδι.
 • Αδυναμία στο πόδι.
 • Πόνος ή κράμπες σε ένα ή και στα δύο πόδια μετά από παρατεταμένη ορθοστασία ή βάδιση, τα οποία υποχωρούν όταν σκύψουμε προς τα εμπρός ή καθίσουμε.
 • Πόνος στη μέση (οσφυαλγία)

Απευθυνθείτε στο γιατρό σας αν παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα.

Παράγοντες κινδύνου

Οι περισσότεροι ασθενείς με στένωση του σπονδυλικού σωλήνα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε νεότερους ασθενείς, παρόλο που και σε αυτούς μπορεί οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις να προκαλέσουν στένωση, θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες αιτίες. Αυτές περιλαμβάνουν τραύμα, συγγενείς σπονδυλικές παραμορφώσεις όπως η σκολίωση ή κάποια γενετική ανωμαλία, η οποία επηρεάζει την ανάπτυξη των μυών και των οστών στο σώμα. Η ακτινολογική διερεύνηση μπορεί να διακρίνει αυτές τις καταστάσεις.

Επιπλοκές

Σπάνια, εάν η σπονδυλική στένωση μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη:

 • Υπαισθησία (μούδιασμα)
 • Αδυναμία
 • Διαταραχή της ισορροπίας
 • Ακράτεια
 • Παράλυση

Θεραπεία

Η συντηρητική αγωγή αγωγή περιλαμβάνει αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και φυσιοθεραπεία.

Επί αποτυχίας της συντηρητικής αγωγής ή σε περιπτώσεις βαριάς συμπτωματολογίας συνιστάται η χειρουργική αποκατάσταση.

Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης, την συμπτωματολογία, την ύπαρξη ή μη αστάθειας θα αποφασιστεί από τον θεράποντα ιατρό οι κατάλληλες χειρουργικές τεχνικές. Σε αυτές περιλαμβάνονται μικροχειρουργικές τεχνικές αποσυμπίεσης του νευρικού ιστού με τη βοήθεια μικροσκοπίου ή ενδοσκοπίου μόνες τους ή σε συνδυασμό με τεχνικές σπονδυλοδεσίας (στις περισσότερες περιπτώσεις σήμερα διαδερμικές τεχνικές με ελάχιστες τομές) στις περιπτώσεις ύπαρξης αστάθειας. Οι μοντέρνες αυτές τεχνικές εξασφαλίζουν άριστα αποτελέσματα με ελάχιστη παραμονή στην κλινική.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage