Αιμαγγειοβλάστωμα του νωτιαίου μυελού

Πρόκειται για όγκο του νωτιαίου μυελού, ο οποίος μεγαλώνει συνήθως στη ραχιαία πλευρά (πίσω) της θωρακικής μοίρας. Παρουσιάζει συμπαγές τμήμα με καλά όρια και συνοδεύεται συνήθως από κύστεις (αυτές δρουν συνήθως χωροκατακτητικά και όχι το συμπαγές τμήμα) και συριγγομυελία. Ανήκει στην κατηγορία Ι κατά WHO.

Ανευρίσκεται πιο συχνά θωρακικά, λιγότερο συχνά αυχενικά και πιο σπάνια οσφυϊκά. 60-70% αναπτύσσονται ενδομυελικά στη ραχιαία πλευρά του νωτιαίου μυελού, 20-30% ενδομηνιγγικά, εξωμυελικά στην περιοχή του ελύτρου των νεύρων πιο συχνά θωρακικά.

Αποτελούν το το 2-6% όλων των ενδομυελικών όγκων, συχνά με πολλαπλή εντόπιση και έχουν ηλικιακή κορύφωση τα 30 έτη.

Παθολογοανατομικά διακρίνεται αγγειακός όγκος ενδοθηλιακής προέλευσης. Συνοδεύεται συχνά από κύστεις και συριγγομυελία. Στο 22% έχουν σχέση με το σύνδρομο von Hippel-Lindau. Στο 75% των περιπτώσεων παρουσιάζονται σποραδικά.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία με σκιαστικό και με λεπτές τομές. Διακρίνεται συριγγομυελία στο 50% των περιπτώσεων. Είναι απαραίτητο να αποκλειστεί ένα αιμαγγειοβλάστωμα όταν διαγνωστεί συριγγομυελία χωρίς ύπαρξη δυσπλασίας Arnold-Chiari ή προηγούμενου τραύματος.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι η ολική εξαίρεση. Παρουσιάζει πολύ καλή πρόγνωση.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage