Skip to main content

Πεταλεκτομή

Τι είναι η πεταλεκτομή;

Η πεταλεκτομή είναι μια από τις παλαιότερες επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για επέμβαση αποσυμπίεσης. Κατά τη διάρκεια της αφαιρείται η ακανθώδης απόφυση και τα οπίσθια, πλάγια πέτάλα του σπονδύλου. Ανάλογα με τη θέση κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης ξεχωρίζουμε την αυχενική πεταλεκτομή (στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης), τη θωρακική πεταλεκτομή (στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) και την οσφυϊκή πεταλεκτομή (στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, στη μέση). Είχε ευρεία χρήση στο παρελθόν. Έχει αντικατασταθεί σήμερα με λιγότερο επεμβατικές τεχνικές όπως η τρηματεκτομή και η πεταλοπλαστική για να αποφευχθεί η μετεγχειρητική αστάθεια. Συνεχίζει βέβαια να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με σπονδυλοδεσία και στις περιπτώσεις όγκων της σπονδυλικής στήλης ή καταγμάτων ή σε περιπτώσεις αυχενικής μυελοπάθειας σε πολλαπλά επίπεδα με καλή λόρδωση και έλλειψη σημείων αστάθειας

ΠεταλεκτομήΠεταλεκτομή: εξαίρεση των οπίσθιων στοιχείων του σπονδύλου

Έχω πόνο στη μέση. Θα βοηθήσει η πεταλεκτομή;

Ο πόνος στη μέση έχει ποικίλα αίτια και της περισσότερες περιπτώσεις υποχωρεί χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία. Η πεταλεκτομή (και ιδιαίτερα οι σύγχρονες τροποποιήσεις της όπως η τρηματεκτομή) θα βοηθήσουν στις περιπτώσεις που ο πόνος στη μέση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως πόνο στο πόδι, μουδιάσματα, αδυναμία στα πόδια. Αυτό σημαίνει πίεση νεύρων. Αν η ακτινολογική διερεύνηση δείξει αντίστοιχα οσφυϊκή στένωση τότε μπορεί να προχωρήσει κάποιος στη αποσυμπίεση με αυτές τις τεχνικές με πολύ καλά αποτελέσματα.

Έχω οσφυϊκή στένωση. Μπορώ να αναβάλλω το χειρουργείο;

Η εγκατεστημένη οσφυϊκή στένωση προκαλεί συνήθως τη γνωστή νευρογενή διαλείπουσα χωλότητα. Ο ασθενής παραπονείται για πόνο στη μέση και στα πόδια με μουδιάσματα και αδυναμία μετά από βάδιση συγκεκριμένης απόστασης. Σπάνια τα συμπτώματα είναι οξέα και τέτοιου βαθμού ώστε να είναι αναγκαίο επείγον χειρουργείο. Η ένδειξη έχει να κάνει με την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η επέμβαση μπορεί να αναβληθεί για όσο χρονικό διάστημα ο ασθενής αντέχει τις ενοχλήσεις. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η οσφυϊκή στένωση είναι κατά βάση χειρουργική πάθηση. Η τελική λύση είναι η χειρουργική αποσυμπίεση. Δεν υπάρχουν συντηρητικές εναλλακτικές με καλά αποτελέσματα. Γενικά είναι συνετό η απόφαση για χειρουργείο να παρθεί όσο ο ασθενής είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει άλλα παθολογικά προβλήματα που επιπλέκουν μια επέμβαση.

Πώς ακριβώς γίνεται η πεταλεκτομή;

Η πεταλεκτομή είναι μια επέμβαση που γίνεται με γενική νάρκωση. Ακολουθούνται τα εξής στάδια:

 • Ο ασθενής τοποθετείται σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) σε ειδικό χειρουργικό κρεβάτι με κατάλληλα στηρίγματα.
 • Γίνεται ακτινολογική εντόπιση των επιπέδων που χρειάζονται επέμβαση.
 • Μετά από κατάλληλη προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου γίνεται τομή κατά μήκος της μέσης γραμμής. Διανοίγεται η περιτονία. Οι μύες αποκολλώνται από τις ακανθώδεις αποφύσεις και παρασκευάζονται τα πέταλα των σπονδύλων.
 • Ακολουθεί η σταδιακή απομάκρυνση των πετάλων με τα κατάλληλα εργαλεία και τη χρήση μικροσκοπίου σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί ο τραυματισμός των νεύρων  και των αρθρώσεων και ο κίνδυνος μετεγχειρητικής αστάθειας.
 • Μετά από καλή αιμόσταση και  έκπλυση του τραύματος ακολουθεί τοποθέτηση παροχέτευσης και σύγκλειση των μυών, της περιτονίας και του δέρματος.

Πεταλεκτομή

Ποια είναι η πορεία μετά την πεταλεκτομή;

Μετά την πεταλεκτομή και αφού ο ασθενής έχει ανανήψει από την αναισθησία μεταφέρεται στο θάλαμο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων επιτυγχάνεται πλήρης κινητοποίηση του ασθενούς την ίδια μέρα. Η διάρκεια παραμονής του ασθενούς στην κλινική εξαρτάται μερικώς από τις παροχετεύσεις. Συνήθως κυμαίνεται από μία έως δύο ημέρες. Συνιστάται αποφυγή βαριάς σωματικής καταπόνησης για 4 έως 6 εβδομάδες. Επιτρέπεται φυσιολογική δραστηριότητα από τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Τι πρέπει να προσέξει ο ασθενής μετά από πεταλεκτομή;

Ασυνήθιστος πόνος στη μέση ή/και στα πόδια, πυρετός, ερυθρότητα του τραύματος ή εκροή υγρών θα πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή. Μπορεί να σημαίνουν μια μετεγχειρητική αιμορραγία, μόλυνση του τραύματος ή εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (εάν υπήρξε διεγχειρητικά τραυματισμός της μήνιγγας). Θα πρέπει να έρθει σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό.


Επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης


Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης


Ιατρείο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

 • Ωράριo
 • Δευτέρα
  έως
  Παρασκευή
  17:00
  έως
  21:00

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό