Διασφηνοειδική προσπέλαση για αδένωμα υπόφυσης

Τα αδενώματα της υπόφυσης μπορεί να προσλάβουν αξιόλογο μέγεθος και να πιέσουν σημαντικές νευρολογικές και αγγειακές δομές. Σε αυτήν την περίπτωση ενδείκνυται η αποσυμπίεση αυτών των δομών, ιδιαίτερα όταν απειλείται η όραση του ασθενούς. Η εξαίρεση του όγκου πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με τη διασφηνοειδική προσπέλαση.

Διασφηνοειδική σημαίνει στην κυριολεξία διά μέσου του σφηνοειδούς κόλπου. Είναι μια επέμβαση που διενεργείται διά μέσου της μύτης και του σφηνοειδούς κόλπου για την απομάκρυνση των αδενωμάτων της υπόφυσης. Μπορεί να διενεργηθεί με τη βοήθεια του μικροσκοπίου, του ενδοσκοπίου ή και των δύο. Συχνά υπάρχει συνεργασία μεταξύ νευροχειρουργών και ωτορινολαρυγγολόγων.

Τεχνική

Η κλασική μικροχειρουργική τεχνική γίνεται με τη εισαγωγή του κατάλληλου ρινικού διαστολέα στη ρινική κοιλότητα. Ακολουθεί  με τη βοήθεια του μικροσκοπίου η διάνοιξη και καθαρισμός του σφηνοειδούς κόλπου. Κατόπιν διανοίγεται η βάση του τουρκικού εφιππίου και αφαιρείται ο όγκος με μικροχειρουργικές τεχνικές.

Με τη χρήση του ενδοσκοπίου διενεργείται μόνο μικρή τομή στο πίσω μέρος της ρινικής κοιλότητας και τραυματίζεται λιγότερο το διάφραγμα. Μειονέκτημα της μεθόδου είναι η έλλειψη τρισδιάστατης εικόνας και ο καλός έλεγχος τυχόν αιμορραγίας.

Πλοήγηση
Επικοινωνία

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© 2021 | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage