Μηνιγγίωμα σπονδυλικής στήλης

Πρόκειται για καλοήθη, ενδοσκληρίδιο εξωμυελικό όγκο, ο οποίος αναπτύσσεται αργά. Στο 95% των περιπτώσεων WHO I (κατηγορίας Ι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ΠΟΥ (World Health Organisation WHO).

Αποτελεί το 25% των πρωτοπαθών όγκων της σπονδυλικής στήλης και είναι ο δεύτερος πιο συχνός ενδοσκληρίδιος, εξωμυελικός όγκος. Πιο συχνός σε γυναίκες (80%). Αυξημένη συχνότητα σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού και κατά την εγκυμοσύνη (αυξημένος αριθμός υποδοχέων προγεστερόνης άγνωστης αιτιολογίας). Παρουσιάζει κορύφωση εμφάνισης στην έκτη δεκαετία της ζωής (μεταξύ 50 και 60 ετών). Η αναλογία ενδοκρανιακών προς σπονδυλικής στήλης μηνιγγιωμάτων είναι 8 προς 1.

Πιο συχνή εντόπιση η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (80%), ακολουθεί η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης (10-20%). Η οσφυοϊερή εντόπιση είναι σπάνια (2%). Πάνω από 50% βρίσκονται πλάγια, ενδοσκληρίδια, έξω από τη αραχνοειδή μήνιγγα. Στο 5-10% των περιπτώσεων εκτείνονται έξω από τη σπονδυλική στήλη. Παρατηρούνται πολλαπλές εντοπίσεις σε περιπτώσεις Νευροϊνωμάτωσης 2 (Neurofibromatosis 2) και πολλαπλής μηνιγγιωμάτωσης.

Συμπτώματα

Κλινικά παρουσιάζουν πόνο, κινητικές και αισθητικές διαταραχές, σπαστική ατακτική βάδιση με σημεία μυελοπάθειας (αυξημένος κλώνος, αυξημένα τενόντια αντανακλαστικά κ.λπ.) 

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη μαγνητική τομογραφία. Εμφανίζεται σαν όγκος, ο οποίος προσλαμβάνει σκιαστικό, βρίσκεται εξωμυελικά, στο 90% των περιπτώσεων ενδοσκληρίδια και παρουσιάζει συνέχεια με τη σκληρά μήνιγγα (dural tail). Ξεχωρίζει διαφοροδιαγνωστικά από το νευρίνωμα, το οποίο παρουσιάζει πολύ υψηλή ένταση στις Τ1 εικόνες της μαγνητικής τομογραφίας, μπορεί να είναι κυστικό με στοιχεία αιμορραγικά και δεν έχει συνέχεια με τη σκληρά μήνιγγα.

Πάνω από το 80% των ασθενών συνέρχονται μετεγχειρητικά από τα συμπτώματα τους. Ακόμα και σε περιπτώσεις πλήρους παράλυσης παρατηρούμε καλά αποτελέσματα. Η συχνότητα υποτροπής του όγκου είναι περίπου 6% μετά από 4-17 έτη. Σε περιπτώσεις μερικής εξαίρεσης, ανάπτυξης κατά πλάκας (en plaque) ή διηθητικού χαρακτήρα μπορεί να φτάσει το 40% σε 5 έτη.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό

Επικοινωνία

Νευροχειρουργός Δρ. Ζευγαρίδης Δημήτριος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

© | Zevgaridis.com. All rights reserved | created & developed by Anifactum Design Studio & UltraVintage