Θωρακική δισκοκήλη
Η θωρακική δισκοκήλη είναι πάθηση της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, η οποία είναι σχετικά άκαμπτη λόγω του περιβάλλοντος θωρακικού κλωβού
Τι είναι η θωρακική δισκοκήλη (θωρακική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Η θωρακική δισκοκήλη (θωρακική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνει στην περιοχή του θωρακικού κλωβού. Η πάθηση αυτή εμφανίζεται όταν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα "μαξιλαράκια" που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και λειτουργούν ως αντικραδασμικά, εκφυλίζονται ή τραυματίζονται. Μπορεί να φύγουν από τη θέση τους και να πιέσουν τα νεύρα ή/και το νωτιαίο μυελό, προκαλώντας πόνο στη ράχη, πόνο κατά μήκος των πλευρών, μούδιασμα, αδυναμία στα κάτω άκρα, σπαστικότητα στα κάτω άκρα, διαταραχή βάδισης.
Στη θωρακική δισκοκήλη ένα κομμάτι του πυρήνα του δίσκου προβάλει προς τα έξω μέσα από μια ρωγμή του ινώδους δακτυλίου και πιέζει την εξερχόμενη νευρική ρίζα, ή το νωτιαίο μυελό
Ποια είναι η συχνότητα της θωρακικής δισκοκήλης (θωρακικής κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Η θωρακική δισκοκήλη εμφανίζεται συχνά σε τυχαίες μαγνητικές τομογραφίες. Οι περισσότερες από αυτές τις κήλες όμως παραμένουν ασυμπτωματικές. Η θωρακική δισκοκήλη αποτελεί κλινικά σπάνια κατάσταση. Σύμφωνα με τα ιατρικά στοιχεία, εμφανίζεται σε λιγότερο από 1% των ασθενών που πάσχουν από δισκοκήλη. Ως αποτέλεσμα, η συχνότητα της θωρακικής δισκοκήλης είναι πολύ χαμηλή σε σύγκριση με άλλες μορφές δισκοκηλών, όπως η οσφυϊκή και η αυχενική δισκοκήλη, που είναι πολύ πιο συνηθισμένες. Παρ' όλα αυτά, παραμένει σημαντικό να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται από ειδικούς ιατρούς και χειρουργούς όταν εμφανίζεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα και προβλήματα υγείας.
Ποια είναι τα συμπτώματα της θωρακικής δισκοκήλης (θωρακικής κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Η θωρακική δισκοκήλη (θωρακική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) μπορεί να προκαλέσει:
- Πόνο στη ράχη
- Πόνο κατά μήκος των πλευρών, με "ζωνοειδή" κατανομή
- Μουδιάσματα, μυρμηκιάσματα, είτε κατά μήκος των πλευρών, είτε στα κάτω άκρα
- Αδυναμία στα κάτω άκρα
- Σπαστικότητα στα κάτω άκρα
- Διαταραχές βάδισης
- Διαταραχές κύστης, εντέρου, στύσης
Με ποιο τρόπο γίνεται η διάγνωση της θωρακικής δισκοκήλης;
Η διάγνωση της θωρακικής δισκοκήλης συνήθως πραγματοποιείται με βάση το ιστορικό, την κλινική εξέταση, ακτινογραφίες, και κυρίως με τη μαγνητική τομογραφία (MRI) της θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.
Ποια είναι η αντιμετώπιση της θωρακικής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Στις περισσότερες περιπτώσεις (πάνω από 90%) οι θωρακικές δισκοκήλες είναι ασυμπτωματικές και δεν απαιτούν ειδική θεραπεία. Στις καταστάσεις όπου εκδηλώνονται με πόνο τοπικό ή ριζιτιδικό, η αντιμετώπιση της θωρακικής δισκοκήλης είναι συντηρητική, με άριστα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα:
- Κλινοστατισμό. Κοινώς ξεκούραση στο κρεββάτι. Οι μοντέρνες αντιλήψεις υποστηρίζουν ξεκούραση στο κρεββάτι μόνο για λίγες ημέρες (3-4). Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να μην έχει καλά αποτελέσματα. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσπαθούν να γυρίσουν γρήγορα στην κανονική τους δραστηριότητα.
- Αποφυγή άρσης βάρους, κάμψης και στροφής του κορμού. Αποφυγή στάσεων που επιδεινώνουν τον πόνο και επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη.
- Οσφυϊκό κηδεμόνα για μικρό χρονικό διάστημα.
- Φαρμακευτική αγωγή. Αρχικά προτιμούνται απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη. Σταδιακά μπορεί να προστεθούν μυοχαλαρωτικά σε συνδυασμό με παυσίπονα (πχ παρακεταμόλη με κιτρική ορφεναδρίνη). Εάν αυτά δεν είναι αρκετά ακολουθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη, μελοξικάμη κλπ). Μια ιδιαίτερη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη) και τα οπιούχα (τραμαδόλη). Όλα τα φάρμακα είναι δυνατόν να παρουσιάσουν παρενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό η λήψη τους να γίνεται μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας και υπό την συνεχή παρακολούθηση του.
- Φυσιοθεραπεία. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει τη σωστή στάση του σώματος και της κεφαλής. Θα σας δείξει ασκήσεις σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης των μυών. Πιθανόν να χρησιμοποιήσει ζέστη, κρύο, ηλεκτρικά ερεθίσματα ή άλλες μεθόδους για να απαλύνει τον πόνο και να εμποδίσει την επανεμφάνιση του.
- Τοπικές εγχύσεις φαρμάκων υπό ακτινολογική καθοδήγηση. Με τη βοήθεια Ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm) μπορεί να γίνει έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού ενδοτρηματικά.
Σε κάποιες περιπτώσεις (κάτω από 10%), είτε αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή και ο πόνος επιμένει, είτε εμφανίζεται προοδευτική νευρολογική σημειολογία με μουδιάσματα, αδυναμία και δυσκολία στο περπάτημα. Τότε πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο χειρουργικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της θωρακικής δισκοκήλης.
Με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά η θωρακική δισκοκήλη;
Λόγω της μεγάλης ευαισθησίας του νωτιαίου μυελού στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης, οι θωρακικές δισκοκήλες αποτελούν μεγάλη χειρουργική πρόκληση και απαιτούν ιδιαίτερη χειρουργική εμπειρία.
Ανάλογα με τη θέση της θωρακικής δισκοκήλης (κεντρικά ή περιφερικά), τη φύση και την ένταση των κλινικών συμπτωμάτων και την εμπειρία του χειρουργού μπορεί να προταθεί:
- Πρόσθια προσπέλαση είτε ανοιχτή είτε ενδοσκοπική (με τη βοήθεια θωρακοχειρουργού). Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι παρακάμπτεται πλήρως ο νωτιαίος μυελός. Είναι όμως τεχνικά πιο περίπλοκη και με κίνδυνο επιπλοκών από άλλα συστήματα.
- Πλάγια προσπέλαση (με αφαίρεση μέρους των πλευρών) με απλή δισκεκτομή ή σε συνδυασμό κάποιες φορές με σπονδυλοδεσία.
- Οπίσθια προσπέλαση (με αφαίρεση της άρθρωσης και μέρους του αυχένα του σπονδύλου) με απλή δισκεκτομή ή σε συνδυασμό κάποιες φορές με σπονδυλοδεσία
Μεγάλη βοήθεια σε αυτές τις επεμβάσεις έχει δώσει ο συνεχής, διεγχειρητικός, νευροφυσιολογικός έλεγχος με την καταγραφή της λειτουργίας του νωτιαίου μυελού.
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης
- Αγγειακές δυσπλασίες σπονδυλικής στήλης
- Αιμαγγειοβλάστωμα του νωτιαίου μυελού
- Αστροκύτωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Αυχενική δισκοκήλη
- Αυχενική μυελοπάθεια
- Αυχενική σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Ενδοσκληρίδιοι, ενδομυελικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης
- Επενδύμωμα της σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Θωρακική δισκοκήλη
- Κατάγματα και κακώσεις σπονδυλικής στήλης
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη)
- Μηνιγγίωμα σπονδυλικής στήλης
- Μυξοθηλώδες επενδύμωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Νεοπλάσματα / όγκοι σπονδυλικής στήλης
- Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης
- Οσφυαλγία - Πόνος στη μέση - Back pain
- Οσφυϊκή δισκοκήλη
- Οσφυϊκή σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Στένωση σπονδυλικού σωλήνα
- Συριγγομυελία
Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης
Ιατρείο
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
-
Ωράριo
-
Δευτέρα έως Παρασκευή,
με ραντεβού