Η σπονδυλοδεσία είναι είδος επέμβασης κατά την οποία ενώνονται δύο ή περισσότεροι σπόνδυλοι εξαφανίζοντας κάθε κίνηση μεταξύ τους. Χρησιμοποιούνται τεχνικές παρόμοιες με αυτές για την αντιμετώπιση σπασμένων οστών. Κατά τη σπονδυλοδεσία ακινητοποιούνται οι σπόνδυλοι μεταξύ τους με τη βοήθεια ειδικών βιδών, ράβδων και/ή πλακών ενώ παράλληλα τοποθετούνται ενδιάμεσα οστικά μοσχεύματα. Σκοπός της είναι η τελική οστική συνένωση/γεφύρωση (fusion) των σπονδύλων σε μια ενιαία οντότητα. Το ελάχιστο χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επίτευξη της είναι τρεις μήνες. Για την πλήρη ολοκλήρωση της μπορεί να χρειαστούν έως δύο χρόνια.
Ανάλογα με την πλευρά προσπέλασης έχουμε:
Η σπονδυλοδεσία μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση αστάθειας, τη διόρθωση παραμόρφωσης ή την μείωση του πόνου. Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει σπονδυλοδεσία στις παρακάτω περιπτώσεις:
Η κλασική σπονδυλοδεσία διενεργείται με τα εξής στάδια:
Τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί μοντέρνες τεχνικές, με τη βοήθεια των οποίων επιτυγχάνεται δραματική μείωση του χειρουργικού τραύματος. Η αποσυμπίεση καθώς και η τοποθέτηση των κλωβών με μοσχεύματα μπορεί να γίνει μέσα από μικρές οπές με τη βοήθεια του μικροσκοπίου. Οι βίδες και οι ράβδοι μπορούν να τοποθετηθούν διαδερμικά μέσα από ελάχιστες τομές και με μεγάλη ακρίβεια με τη βοήθεια διπλού ακτινολογικού ελέγχου ή διεγχειρητικού αξονικού τομογράφου με νευροπλοήγηση. Έτσι μειώνεται ο τραυματισμός των παρασπονδυλικών μυών και διατηρείται η καλή αιμάτωση τους. Μειώνεται η απώλεια αίματος και ο μετεγχειρητικός πόνος. Επιτυγχάνεται γρηγορότερη και ευκολότερη κινητοποίηση του ασθενούς καθώς και μικρότερη παραμονή στην κλινική.
Είναι πολύ σημαντική η καλή λήψη ιστορικού, η καλή κλινική εξέταση καθώς και η πολύ καλή μελέτη των ακτινολογικών ευρημάτων. Κάτω από προϋποθέσεις είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς την ανοιχτή σπονδυλοδεσία. Σε πολλές περιπτώσεις είναι αυτό δυνατόν με τη χρήση ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών. Με τη βοήθεια τους περιορίζεται το χειρουργικό τραύμα καθώς και η επίπτωση της ιατρογενούς αστάθειας
Για τη διενέργεια της σπονδυλοδεσίας χρειάζεται γενική νάρκωση.
Η διάρκεια νοσηλείας για την διενέργεια της σπονδυλοδεσίας με μικροχειρουργική αποσυμπίεση και διαδερμική τοποθέτηση βιδών είναι μόλις μία με δύο ημέρες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που χρειάζεται ανοιχτή σπονδυλοδεσία, σπάνια ξεπερνά η διάρκεια νοσηλείας τις 3-4 ημέρες.
Αυτό εξαρτάται από το είδος και την ένταση της εργασίας. Στις περιπτώσεις βαριάς εργασίας συνιστάται αποχή τουλάχιστον 12 εβδομάδες. Σε εργασίες μικρότερης σωματικής έντασης μπορεί κάποιος να επιστρέψει με ασφάλεια μετά από 4-8 εβδομάδες.
Ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα είναι δυνατή σχεδόν άμεσα μετά την επέμβαση. Λίγο πιο έντονες δραστηριότητες συνιστώνται μετά από 12 εβδομάδες. Πλήρης δραστηριότητα συνιστάται όταν πιστοποιηθεί οστική συνένωση (fusion). Αυτό μπορεί να απαιτήσει 6-12 μήνες.
Η διενέργεια της σπονδυλοδεσίας θεωρείται σήμερα πολύ ασφαλής. Με τη χρήση διπλού ακτινολογικού ελέγχου, νευροπλοήγησης και νευροπαρακολούθησης καθώς και με την ανάλογη εμπειρία μειώνονται οι κίνδυνοι στο ελάχιστο. Υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα επιπλοκών όπως η μόλυνση ή το μετεγχειρητικό αιμάτωμα ή η εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Πρόκειται για σπάνιες επιπλοκές, οι οποίες αντιμετωπίζονται χωρίς μακροχρόνιες συνέπειες.
Ο Δρ. Ζευγαρίδης ασχολείται με την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης από το 1991 (31 έτη). Έχει χειρουργήσει έκτοτε χιλιάδες περιστατικά και διενεργήσει εκατοντάδες σπονδυλοδεσίες τόσο στο εξωτερικό (Γερμανία, Muenchen, Mannheim), όπου εκπαιδεύτηκε και μετεκπαιδεύτηκε για πάνω από 10 έτη, όσο και στην Ελλάδα.
Ο Δρ. Ζευγαρίδης είναι αριστούχος (βαθμός πτυχίου εννέα) της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, 1985-1991) και υπότροφος της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (Deutscher Akademischer Austauschdienst, DAAD). Απέκτησε εξολοκλήρου την ειδικότητα του σε μεγάλο Πανεπιστημιακό Κέντρο της Γερμανίας (Ludwig Maximilian Universität München, Klinikum Großhadern) και διετέλεσε επί σειρά ετών επιμελητής σε άλλο μεγάλο κέντρο της Γερμανίας (Klinikum Mannheim). Από το 2006 είναι Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Νευροχειρουργικού τμήματος της Κλινικής Κυανούς Σταυρός Euromedica Θεσσαλονίκης.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Νευροχειρουργός Δρ. Ζευγαρίδης Δημήτριος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα