Η οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm είναι μια νευροχειρουργική επέμβαση στον αυχένα για την αντιμετώπιση της στένωσης του σπονδυλικού σωλήνα/τρήματος και της περιφερικής, πλάγιας αυχενικής δισκοκήλης. Αποτελεί εναλλακτική της πρόσθιας αυχενικής μικροδισκεκτομής σε συγκεκριμένες ενδείξεις.
Η οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως πόνος στο χέρι, μουδιάσμαστα, αδυναμία στο άνω άκρο και στο χέρι. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε στένωση του σπονδυλικού τρήματος από εκφυλιστικές αλλοιώσεις και οστεόφυτα και σε πλάγια, περιφερική αυχενική δισκοκήλη.
Στην οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm έχουμε οπίσθια προσπέλαση με το ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα). Διενεργείται μονόπλευρη διάνοιξη του τρήματος και αφαιρείται μόνο η δισκοκήλη και όχι ολόκληρος ο δίσκος. Διατηρείται η κινητικότητα του διαστήματος.
Στην πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία έχουμε πρόσθια προσπέλαση με τον ασθενή σε ύπτια θέση (ανάσκελα). Διενεργείται αμφοτερόπλευρη διάνοιξη των τρημάτων και αφαιρείται ολόκληρος ο δίσκος μαζί με την αυχενική δισκοκήλη. Το διάστημα χάνει την κινητικότητα του εκτός και αν χρησιμοποιηθεί τεχνητός δίσκος αντί για κλωβό.
Η οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm είναι πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της μονόπλευρης στένωσης του αυχενικού τρήματος και σε πλάγιες, περιφερικές αυχενικές δισκοκήλες που ερεθίζουν μόνο τη νευρική ρίζα και όχι το νωτιαίο μυελό. Διατηρεί παράλληλα την κινητικότητα του διαστήματος. Αποτελεί ιδανική λύση ειδικά στο διάστημα Α7/Θ1 (αυχενο-θωρακική συμβολή) όπου η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή είναι τεχνικά δύσκολη και παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα επιπλοκών.
Η οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm όμως, δεν είναι κατάλληλη για κεντρικές αυχενικές δισκοκήλες, για στένωση τρημάτων αμφοτερόπλευρα και σε περιπτώσεις αυχενικής μυελοπάθειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κατάλληλες η πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή και η πεταλεκτομή ή πεταλοπλαστική.
Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία με τον ασθενή σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) με την κεφαλή ακινητοποιημένη με ειδικό μηχανισμό και τον αυχένα σε ουδέτερη θέση. Μετά από ακτινολογική εντόπιση και κατάλληλη προετοιμασία του χειρουργικού πεδίου ακολουθούν τα εξής στάδια:
Οι ασθενείς μπορούν να κινητοποιηθούν μερικές ώρες μετά την επέμβαση και συνήθως παίρνουν εξιτήριο το ίδιο απόγευμα. Για τις πρώτες εβδομάδες συστήνεται η αποφυγή άρσης μεγάλου βάρους. Ο πόνος του χειρουργικού τραύματος αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα.
Επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν στην οπίσθια αυχενική τρηματεκτομή κατά Frykholm είναι πολύ σπάνιες. Θεωρητικά περιλαμβάνουν τραυματισμό νευρικού ιστού (νεύρων και νωτιαίου μυελού), τραυματισμό της μήνιγγας με εκροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού, μετεγχειρητικό αιμάτωμα, μετεγχειρητική λοίμωξη και ανεπαρκή αποσυμπίεση.
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
Νευροχειρουργός Δρ. Ζευγαρίδης Δημήτριος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα