Skip to main content

Αυχενική μυελοπάθεια

Τι είναι η αυχενική μυελοπάθεια;

Αυχενική μυελοπάθεια είναι μια κατάσταση του αυχένα, η οποία εμφανίζεται όταν πιέζεται ο νωτιαίος μυελός από εκφυλιστικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης που προκαλούν στένωση του σπονδυλικού σωλήνα. Η κατάσταση αυτή συναντάται συνήθως σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών. Λιγότερο συχνές αιτίες είναι τα τραύματα, οι δισκοκήλες και οι συγγενείς στενώσεις.

Επειδή ο νωτιαίος μυελός μεταφέρει νευρικές ώσεις σε πολλά σημεία του σώματος, οι ασθενείς με αυχενική μυελοπάθεια παρουσιάζουν ευρεία γκάμα συμπτωμάτων. Αδυναμία και μουδιάσματα στα χέρια, διαταραχή βάδισης, απώλεια ισορροπίας και συντονισμού κινήσεων και αυχεναλγία εμφανίζονται όταν διακοπεί η ομαλή ροή των νευρικών ώσεων διαμέσου του νωτιαίου μυελού.

Ποιες είναι οι αιτίες της αυχενικής μυελοπάθειας;

Με την πάροδο της ηλικίας, αρθροπάθειες, φλεγμονές, οστεόφυτα και αποπλάτυνση των δίσκων μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να προκαλέσουν πίεση επί του νωτιαίου μυελού και των νευρικών ριζών. Η μυελοπάθεια εξελίσσεται συνήθως αργά και ύπουλα ως αποτέλεσμα της βαθμιαίας εκφύλισης της σπονδυλικής στήλης (σπονδύλωση). Μπορεί όμως να έχει και πιο οξεία μορφή. Στα αίτια συμπεριλαμβάνονται:

  • Στένωση του σπονδυλικού σωλήνα από εκφυλιστικές αλλοιώσεις που προκαλούν πίεση του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα μυελοπάθεια.
  • Κεντρικές κήλες μεσοσπονδύλιων δίσκων που προκαλούν πίεση του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα μυελοπάθεια.
  • Αυτοάνοσες παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης κατά την οποία δημιουργούνται αλλοιώσεις που προκαλούν πίεση του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα μυελοπάθεια.
  • Κύστεις, αιματώματα και όγκοι της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβαμομένου του καρκίνου των οστών, που προκαλούν πίεση του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα μυελοπάθεια.
  • Οξεία μυελοπάθεια μπορεί να εμφανισθεί ως αποτέλεσμα τραυματισμού, μόλυνσης, φλεγμονώδους πάθησης, ακτινοθεραπείας ή νευρολογικών παθήσεων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η αυχενική μυελοπάθεια μπορεί να προκαλέσει τα παρακάτω συμπτώματα:

Πώς γίνεται η διάγνωση της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η διάγνωση της αυχενικής βασίζεται στις παρακάτω εξετάσεις:

  • Ιστορικό, κλινική και νευρολογική εξέταση
  • Απλές ακτινογραφίες
  • Μαγνητική τομογραφία

    Αυχενική μυελοπάθεια
    Αυχενική μυελοπάθεια: Μαγνητική τομογραφία αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης που δείχνει εστία μυελοπάθειας
  • Νευροφυσιολογικές εξετάσεις όπως το ηλεκτρομυογράφημα ή σωματοαισθητικά προκλητά δυναμικά.

Ποια είναι η θεραπεία της αυχενικής μυελοπάθειας;

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της αυχενικής μυελοπάθειας και είναι κατά βάση χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία αυχενικής μυελοπάθειας

Περιλαμβάνει νάρθηκες, φυσιοθεραπεία και φάρμακα. Αυτές οι θεραπείες μπορεί να χρησιμοποιηθούν στις ελαφρές μορφές αυχενικής μυελοπάθειας και αποσκοπούν στη μείωση του πόνου και στην επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Η συντηρητική θεραπεία δεν απομακρύνει την πίεση. Τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν προοδευτικά ή και οξέως κάποιες φορές. Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσει ο ασθενής με το θεράποντα ιατρό μόλις αντιληφθεί σημεία επιδείνωσης, γιατί κάποια από αυτά μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι σημαντικό να σταματήσει η επιδείνωση στα πρώιμα στάδια.

Χειρουργική θεραπεία αυχενικής μυελοπάθειας

Η χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης είναι η πιο συχνή χειρουργική θεραπεία. Διάφορες τεχνικές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τη θέση της πίεσης, την ύπαρξη ή όχι αστάθειας, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς:

 

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό